Chinuit de probleme medicale de la 12 ani, argentinianul a fost ochit de Barça, care a făcut din el poate cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Miturile lui Pele și Maradona par să fi fost deja doborâte.
Are lumea fotbalului la picioare la doar 24 de ani. Este un băiat modest, muncitor și plin de talent, care a câștigat deja tot ce poate visa un fotbalist. Messi doboară record după record și încă mai uimește o planetă întreagă cu magia din piciorul său. Prima care a crezut în el a fost Barcelona. Și pentru asta, Messi i-a jurat dragoste veșnică: „Barcelona mi-a dat totul, aici vreau să joc toată cariera”.
Messi a început fotbalul la o micuță echipă locală antrenată chiar de tatăl său. A trecut repede la juniorii lui Newell’s, de unde începe adevărata poveste. Argentinienii erau conștienți că Leo are un fizic fragil și totul avea o explicație medicală: îi lipsea un hormon de creștere din sistem. Din această cauză, la 13 ani el cântărea doar 39 de kg și avea 1,47 m înălțime! Prima care s-a interesat de puștiul lui Newell’s a fost River Plate, care n-a dorit însă să investească 900 de dolari lunar pentru tratamentul hormonal care i-ar fi salvat cariera lui Leo. Și atunci a intrat pe fir Carles Rexach.
Norocul numit „Rexach”
La sfatul impresarului care l-a ochit și pe Maradona în Spania, scouterul Carles Rexach s-a chinuit să-l aducă pe tânărul argentinian în Catalunia. Asta, bineînțeles, după ce s-a convins pe viu de calitățile lui. Norocul lui Messi este că avea niște rude în Lleida, iar Rexach s-a oferit să plătească deplasarea familiei lui Leo în Spania pentru ca acesta să poată fi văzut la lucru.
Rexach a înnebunit când l-a văzut la balon și a știut pe loc că Barcelona trebuie să-l aibă. Așa că, în lipsa unui alt document, a scos un șervețel, pe care a semnat primul contract cu Messi! Astfel a intrat pe mâna antrenorilor din vestita La Masia, dar, mai important, pe mâna medicilor iberici. După trei ani de tratament dureros, micuțul argentinian își dublase greutatea și crescuse 20 de centimetri. Și de la 16 ani a început urcarea pe culmile fotbalului. Debut la 16 ani
În noiembrie 2003, Rijkaard l-a băgat într-un amical cu Porto, care era antrenată atunci de Jose Mourinho. Messi pășea pe teren alături de Ronaldinho, Kluivert și Puyol. Doar un an mai târziu, Leo debuta în Primera Division, contra marii rivale Espanyol. Era cel mai tânăr jucător din istoria Primerei și a devenit pe 5 mai 2005 și cel mai tânăr marcator, după un gol în poarta lui Albacete. Ambele recorduri au fost însă doborâte doi ani mai târziu de Bojan Krkic.
După obținerea cetățeniei spaniole, Messi și-a sporit mult șansele de a prinde echipa și a încheiat sezonul din 2006 cu două trofee: titlul și Liga Campionilor. În următorul an a intrat definitiv în inimile fanilor după un El Clasico de infarct (3-3). Atunci, madrilenii au condus degeaba de trei ori pe „Camp Nou”! Chiar și cu un coleg, Oleguer, eliminat înainte de pauză, Messi a egalat de fiecare dată, ultimul gol fiind reușit în prelungiri.
„CĂ‚LĂ‚U” Cu Messi pe teren, Barcelona și-a surclasat în ultimii ani marea rivală, Real Madrid Guardiola, al doilea tată
Și a urmat întâlnirea cu Guardiola, numit antrenor în 2008. La acea vreme, Messi depășise deja 100 de meciuri la Barcelona. Într-o perioadă în care lumea punea presiune imensă pe tânărul Messi, Pep l-a ajutat și l-a desăvârșit tactic prin avansarea sa pe teren. De atunci, Leo a devenit de neoprit, iar relația sa cu Guardiola, una magică pentru istoria catalanilor. Astfel, cei doi au câștgat 11 titluri împreună. În total, Messi a strâns în întreaga sa carieră 18 trofee și mai are zece ani de fotbal la cel mai înalt nivel.
Naționala, „călcâiul lui Ahile” al carierei
Deja nu i se mai poate spune „noul Maradona”, pentru că el este mult mai mult decât atât. Este Leo Messi, uriașul de doar 1,69 m, care a ajuns să reprezinte acel „ceva” unic în jocul de fotbal. Cu siguranță însă argentinienii și-ar dori ca el să fie „noul Maradona”, omul care să le aducă aceleași explozii de bucurie și performanțe.
Cu toate acestea, la națională fotbalul lui Messi intră într-un ungher mai întunecat. Debutul este elocvent. Într-un amical cu Ungaria, din august 2005, Pekerman i-a dat o șansă, introducându-l în minutul 63. Messi a fost eliminat de Markus Merk după doar 40 de secunde, pe motiv că a lovit cu cotul în figură un adversar! Episodul amintește de Jean Vlădoiu la World Cup ’94, dar decizia neamțului a părut radicală și nejustificată. În rest, niciun trofeu în 60 de selecții.
La Mondialele din 2006 a jucat puțin, reușind însă un gol contra Serbiei. Argentina a plecat acasă după meciul cu Germania, din sferturi, decis dramatic la penalty-uri. La Copa America din 2007, Messi a fost senzațional, dar Argentina a fost zdrobită în finală de Brazilia, scor 3-0. La Cupa Mondială din 2010, Messi a dat patru pase decisive, a orchestrat jocul „naționalei” și a purtat chiar și banderola de căpitan. A fost lăsat însă pe bancă în sferturi, iar scenariul s-a repetat. Germania a eliminat iar Argentina, dar de această dată fără echivoc: 4-0. În fine, Copa America 2011, o nouă dezamăgire pentru „Purice”: eliminare în sferturi, la penalty-uri, contra Uruguayului.
„Aș juca și gratis fotbal”
Pentru Messi, banii câștigați nu înseamnă mare lucru. Și-a ajutat enorm familia și investește sume importante în acțiuni de caritate și în infrastructura fotbalului argentinian, în special pe partea medicală.
„Banii nu mă motivează, ei doar te ajută să ai o viață mai ușoară. Aș juca și gratis fotbal”, spune Leo, care știe să-și sporească averea.
Compania Leo Messi Management se ocupă de investiții imobiliare, iar fotbalistul are acțiuni la companii cu active uriașe. Averea lui Messi a ajuns în jurul cifrei de 50 de milioane de euro, după ce acesta a câștigat 29,7 milioane numai în 2010! Numai din salariu încasează 8 milioane de euro anual.
„Messi a ajuns la o maturitate extraordinară, încât poate să dea maximum pe teren, rezolvă orice provocare. Știam de ceva timp că e cel mai bun din lume, dar îl ajută și echipa. E la randament maxim” Gheorghe Hagi
Petrecere cu alcool și sex
După ce a devenit un idol mondial, Messi a gustat și din plăcerile vieții de star. S-a împrietenit cu frații Milito și cu versatul Palermo, iar o escapadă a acestora a ajuns în presă. În vara acestui an, vedeta Barcelonei a organizat o petrecere animată din plin cu alcool și sex, într-un apartament luxos din Buenos Aires, la care au luat parte mai multe bombe sexy din lumea mondenă a Argentinei. Una dintre ele, Xoana Gonzalez, a dezvăluit: „Am ajuns în casă pe la 4 dimineața, dar era multă lume prin preajmă. Dacă am fi rămas singuri, m-ar fi mâncat! Ne-am cunoscut în discotecă și a trimis pe cineva după mine să-mi propună să-l escortez”.
Din 2009, Messi și-a făcut publică relația cu frumoasa Antonella Roccuzzo (foto), originară tot din Rosario.
Adversarii: „E de neoprit”
Mai mulți adversari cu care Messi s-a duelat de-a lungul timpului au încercat să le ofere ponturi fundașilor care se întâlnesc cu el. Ideea generală este însă că Messi pur și simplu nu poate fi oprit!
Gonzalo Rodriguez (Villarreal): „Trebuie anticipat, să nu-l lași să primească mingea cu fața la poartă niciodată. Nu poate fi marcat decât în bloc, pentru că se mișcă pe tot terenul, având o varietate mare de mișcări”
Andoni Iraola (Athletic Bilbao): „Cu Messi trebuie să fii atent mai ales când ai tu posesia! Nu știi când apare și-ți suflă mingea, așa că trebuie să-l ai în ochi non-stop. Cel mai greu e să menții nivelul de concentrare maximă pe toată durata partidei. Practic, nu poți să te gândești să joci tu ceva, ci doar să-l blochezi pe el”
Juanma Ortiz (fost la Almeria): „Trebuie scos în margine cât mai mult, pentru că nu e obișnuit să joace în tușă. În duel direct n-ai șanse”
Ricardo Costa (Valencia): „Nu poți să pui doi oameni pe el, pentru că se creează spațiu pentru fotbaliști rapizi ca Pedro sau Villa. Messi se folosește excelent de colegii lui! Nici nu poți să faci marcaj la om, pentru că ar scoate din sistem fundașul central prin coborârile sale dese. Doar organizarea colectivă te poate salva”
Javier Chica (Betis): „E mai complet decât Ronaldo, fiind mult mai imprevizibil. Jocul lui Cristiano îl citești, pe al lui Messi nu. Nici nu poți să te gândești să-l faultezi, că din două mișcări a dispărut. Și dacă e în dificultate, pur și simplu inventează o mișcare nouă. Tot ce poți face e să-l ții cu spatele la poartă”
Julien Escude (Sevilla): „Ca fundaș, cunoști toate tipurile de atacant, dar Messi nu se află printre ele. Problema e că are și o echipă fantastică în spate. Trebuie să fii 100% atent la el, dar, dacă îi neglijezi pe ceilalți, tot pierzi. Mobilitatea lui îl face imposibil de oprit, are o motrică diferită de a oricărui fundaș central clasic”
Pe 17 ianuarie 2010, contra Sevillei lui Escude (în alb), Messi a marcat al 100-lea gol pentru Barcelona în Primera Cifrele lui Messi
183 de goluri a marcat Messi pentru Barça în 271 de partide, în toate competițiile
100 de goluri a dat Messi în ultimele două sezoane
53 de goluri în 55 de meciuri, în stagiunea precedentă
5 titluri de campion în Primera
5 Supercupe ale Spaniei
3 trofee Champions League
2 Baloane de Aur (2009, 2010)
3 ani la rând a fost numit „fotbalistul anului” în Spania
3 ani la rând a fost golgheterul Ligii Campionilor
17 ani și 10 luni avea când a marcat primul gol în La Liga
250.000.000 euro este clauza sa de reziliere
100.000.000 euro valorează Messi, cel mai scump fotbalist din lume
Campion absolut cu echipa de club, Messi nu are nicio realizare la naționala Argentinei
Messi nu e om! Păi Maradona, Di Stefano, Pele, Hagi, Zidane nu fac toți la un loc cât Messi! Gigi Becali, patron Steaua
Material realizat de Alex Ghiurcău
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER